Testele de inteligenta pentru copii

IQ-ul sau coeficientul de inteligenta (CI) al unui copil este una dintre intrebarile pe care majoritatea parintilor si le adreseaza in minte. Cu toate acestea unii dintre acestia refuza sa isi evalueze copii si sa-i supuna la teste de inteligenta. Motivele sunt multiple. Unii psihologi sustin ca este vorba de teama de a nu obtine raspunsuri agreabile, altii spun ca este vorba doar de ignoranta.

Exista si parinti care isi doresc sa afle care este coeficientul de inteligenta al copilului, dar si parinti care sunt intersati mai mult de calitatile psihice si intelectuale ale copilului. Acestia de pe urma isi doresc sa afle care este drumul pentru care cel mic este “sortit”. Parintii acestia doresc sa inscrie copilul la scoala potrivita si sa-i ofere o educatie optima pentru calitatile sale intelectuale.

Daca un copil are rezultate mai bune la intrebarile legate de inteligenta matematica, atunci acestia isi doresc ca acesta sa studieze matematica in principal. Pe de alta parte exista si parintii care doresc doar sa afle care este coeficientul de inteligenta al copilului. Unii dintre ei isi doresc sa afle daca cel mic sufera de tulburari de dezvoltare. Pentru ca ingrijorarea parintilor sa nu se intinda pe o perioada prea lunga, psihologii si cercetatorii au dezvoltate teste de inteligenta pentru copii pentru toate varstele, chiar si pentru cele fragede.

Astfel, putini stiu, dar exista teste de inteligenta pentru copiii cu varste de 3 ani. Acestea dureaza intre 30 si 60 de minute si se bazeaza pe imagini si asociatii. Insa, aceste teste nu sunt tocmai teste de inteligenta, ci sunt mai degraba testari facute pentru a observa tulburarile psihice, intelectuale si prezenta oricaror probleme de invatare, memorare si dezvoltare ale copilului.

Rolul testelor de inteligenta pentru copii este unul foarte important. Pe baza rezultatelor acestuia, parintii pot sa ia masurile necesare pentru a salva copilul care sufera in tacere si in nestiinta de pe urma unor dizabilitati de invatare. Este important de inteles ca cei mici sunt incapabili sa cunoasca aceste aspecte de la sine si sa stie cum functioneaza inteligenta din propria initiativa.

Copiii au nevoie de parinti care sa-i testeze si sa-i evalueze si care sa-i ajute in caz ca au nevoie. Psihologii sfatuiesc parintii sa lase deoparte rusinea, teama si nesiguranta si sa faca ce anume este mai bine pentru cei mici. Daca acestia simt ca un test de inteligenta i-ar putea ajuta sa afle raspunsuri la intrebarile lor vizavi de copii, atunci testele de inteligenta sunt cea mai buna solutie.